top of page

Axe de cercetare

 

  • Axele principale de cercetare ale CeCArg:

 

   1. Argoul românesc: origini, istoric, reprezentanți

   2. Argoul internațional: francez, italian, anglo-american, spaniol

   3. Argotologie comparată

 

Alte direcții asupra cărora activitatea centrului se va concentra, fără nicio pretenție de a le epuiza:

 

  • limbajul tinerilor (elevi, studenți etc.)

  • limbajele diferitelor categorii socio-profesionale (militari, sportivi, polițiști, deținuți etc.)

  • limba populară (devenită de multe ori, prin arhaisme și regionalisme, sursă a unor termeni argotici)

  • în general, orice aspect non standard al limbii dintotdeauna (de la diverse aspecte ale limbii populare, la limbajul internetului, al SMS-urilor, al „romglezei” etc.)

  • traducerea argoului

  • lexicografia argotică

  • literatura argotică vs. literatura în argou

        etc.

 

Chiar și limba standard poate constitui obiectul unor cercetări comparatiste, în ecuație cu oricare din aspectele nestandardizate ale limbilor și limbajelor enumerate mai sus!

CeCArg nu se va limita doar la studierea aspectelor legate de limba română, ci și la cele referitoare la alte limbi, cel puțin de cele studiate/ predate în cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova, încurajându-se astfel o direcție de cercetare inovatoare care s-ar putea numi „argou comparat” sau „argotologie comparată” (Vezi Axa principală de cercetare nr. 3). Aceasta va conduce, sperăm noi,  la un grad ridicat de implicare în proiect atât a cadrelor didactice și cercetătorilor (masteranzi, doctoranzi) de diverse specializări filologice (română, franceză, engleză, spaniolă, italiană), fie ei lingviști sau literați, dar și a cadrelor didactice și specialiștilor în antropologie, sociologie, comunicare, istorie etc. de la alte facultăți ale Universității din Craiova și din străinătate, prin deschiderea manifestată față de toate aspectele legate de aceste tipuri de limbaj (argotic, al tinerilor, popular etc.).

 

 

bottom of page